Je moet de koffiebonen verhitten tot 200-220 graden celsius en dan worden ze langzaam bruin. Als ze de goede kleur hebben dan stop je met branden en koel je de bonen terug tot kamertemperatuur.
Je hoeft niet perse een speciale koffiebrander te kopen. Het kan ook prima met apparatuur die je waarschijnlijk al in je keuken hebt staan. Uiteindelijk heb je maar 3 dingen nodig:
- Een warmtebron die tot 250 graden kan.
- Iets om bonen te roeren/husselen zodat ze gelijkmatig bruin worden
- Ongebrande (groene) koffiebonen
Je warmt de bonen eerst rustig op tot ongeveer 160 graden. Als alle bonen minimaal deze temperatuur hebben bereikt dan stook je de boel op tot 220-230 graden.
Na 15 tot 25 minuten gaan de bonen “poppen”. Dit is het moment dat de bonen bijna goed zijn. Je moet nu goed opletten en als de bonen de goede kleur hebben (afhankelijk van persoonlijke voorkeur) stop je met branden en doe je de bonen in een metalen vergiet om af te koelen.



